Plasma eller LCD fladskærm – hvilken type skal du vælge

Fladskærm
LCD kontra Plasma fladskærme

Står du og skal købe et nyt fladskærms tv, eller har du endnu ikke skiftet dit gamle billedrørs tv ud med en fladskærm? Så er denne guide noget for dig.

Når man taler om fladskærme, findes der flere typer af fladskærme at vælge imellem. Du kan i artiklen ”Hvilke typer fladskærme findes der” læse mere om nogle af de forskellige typer af fladskærme.

Om man skal vælge den ene type frem for den anden, er der mange delte meninger om. Som udgangspunkt skal du vælge det tv, der levere den bedste billede kvalitet til prisklassen og som opfylder de behov du har. Nedenstående har jeg opremset de fordele/ulemper der er ved henholdsvis LDC/LED fladskærme og Plasma fladskærme.

Skærm størrelse

Under 32” findes der ikke plasmaskærme og op til 40” er plasma skærmen den dyreste. Vælger du et der er over 40”, skyder prisen for LCD skærme i vejret og overhaler plasma skærmene.

Betragtningsvinkler

Ved LCD fladskærme skal man være opmærksom på at farverne bliver mere og mere udvasket, jo mere betragtningsvinklen øges. Dette problem oplever man ikke ved plasma fladskærme.

Lysstyrke og kontrast

LCD fladskærme er ikke så god til at gengive de mørke nuancer som plasma fladskærmene er.

Lysfølsomhed

En plasma fladskærm består af mange lag glas, hvilket gør at lys reflektere i skærmen. Dette oplever man ikke ved et LCD fladskærm.

Opdatering/responstid

Plasma fladskærme er den bedste til hurtige bevægelser. Dog oplever en del mennesker en let flimren ved plasma fladskærme.

Fastbrændte billeder på skærmen

På plasma fladskærme er der en lille risiko for at billedet kan brænde sig fast i skærmen. Dette opleves ikke ved LCD skærme.

Pixelfejl

Risikoen for pixelfejl er til stede på begge typer fladskærme. De er dog efterhånden sjældne, og ved HD skærmene er de svære at få øje på.

Vægt

LCD fladskærme er oftest lettere end plasma fladskærme.

Håndtering

Plasma fladskærme er pga. deres ydre glaslag mere skrøbelige end LCD fladskærme.

Effektforbrug

Effektforbruget for plasma fladskærme svinger gerne mellem 150 watt og 400 watt afhængig af plasma fladskærmens opsætning. Effektforbruget er afhængig af det indhold der vises.

Et LED belyst LCD fladskærm er effektværdien for et 46” under 100 watt.

Levetid

For et plasma fladskærms tv gælder det at farver stille og roligt vil blegne. Man siger at halveringstiden er ca. 7 år. De nyeste plasma fladskærme har dog op til 10 års halveringstid.

For et LCD tv mister CCFL røret sin lysstyrke stille og roligt og vil efter ca. 7 år have halveret sin lysstyrke. Taler vi i stedet om LED belyste LCD fladskærme, er levetiden ikke noget man bør bekymre sig om, da LED ikke mister sin styrke.

Støj

Man kan ved plasma fladskærme opleve en svag brummen fra selve skærmpanelet. Man kan også opleve at høre støj fra de indbyggede blæsere.

Ved LCD kan man opleve støj fra en indbygget blæser.

Ved begge typer kan også den interne elektronik afgive lyd, f.eks. spooler i strømforsyningen eller kondensatorer. Disse lyde vil typisk være brummelyde eller hyletoner. Bemærk at disse lyde ikke anses som fejl.