Hvilke typer fladskærme findes der

Fladskærme
Typer af fladskærme

Der findes i dag 4 forskellige typer af fladskærme som alle har deres fordele og ulemper. Disse er LCD, LED, Plasma og Monitors. Denne guide gennemgår kort de forskellige typer, så du er bedre rustet, når du skal købe dit nye fladskærms tv.

LCD fladskærms tv

LCD står for ”liquid crystal display” (oversat ”flydende krystal skærm”). Det betyder at der bruges bitte små krystaller til at skabe billedet på skærmen. Det er samme system som bliver brugt i lommeregnere og digital ure. Kort fortalt fungere det således at krystallerne bliver belyst bagfra med grundfarverne rød, grøn og blå. Krystallerne kan så via. et elektrisk felt drejes og lukker på denne måde en hvis mængde lys ud, hvilket giver en bestemt farve. I et LCD tv kommer denne belysning fra et såkaldt CCFL rør.

En af ulemperne ved LCD fladskærme er dårlig nuancering af de mørkeste nuancer, dårlige betragtningsvinkler samt i nogle modeller problemer med ”ghost”. ”Ghost” er f.eks. når skærmen ikke når at opdatere sig hurtigt nok og man derfor kan se skygger fra forrige billeder.

LED fladskræms tv

LED fladskærme er næsten det samme som LCD fladskærme. Den eneste umiddelbare forskel er, at ved LED fladskærme bruges der dioder (LED = Light Emitting Diode), hvor der ved LDC fladskærme bruges et CCFL rør. Dette gør at LED skærmene kan gøres smallere samt brugen af strøm er reduceret.

Plasma fladskærms tv

I modsætning til LDC og LED skærme, har plasma skærme ingen baggrundsbelysning, der skal lukkes af for. Lyset og farverne dannes direkte i skærmen via. nogle små celler fyldt med gas. Lysstyrken og farven af lyset styres af et elektrisk felt, som påvirker ionerne i gassen.

En af ulemperne ved plasma tv, er at den har en blank overflade der gør at den reflekterer lyset, der befinder sig i rummet. Derudover er der at der er en mindre risiko for at billedet kan brænde sig fast i skærmen.

Monitors

Monitors findes i dag som fladskærme af typen LCD, TFT (en variant af LCD) og OLED. TFT versionen er den der dominere markedet mest, men man spår at OLED fladskærmene vil overhæle TFT skærmene i 2012.

Monitors er skærme specielt udviklet til computere. Skal du bruge et fladskærms tv, anbefales det derfor ikke at købe en monitor.