Overvejer du at købe en ny mobiltelefon?

Før du køber din nye mobiltelefon
Før du køber din nye mobiltelefon

I denne artikel finder du en kort og overskuelig guide til dig som gerne vil købe en ny mobiltelefon, men ikke helt har besluttet hvilken mobiltelefon du ønsker.

 

 

 

 

 

 

Når man står og vil købe en ny mobiltelefon, kan det være svært at overskue hvilken mobiltelefon man skal vælge. Især i dag hvor man kan købe mobiltelefoner, der kan mere en ens gamle pc. Inden du køber en ny mobiltelefon kan det derfor være en god ide at få afdækket dit behov. På den måde undgår du at bruge penge på noget, som du ikke bruger alligevel, eller købe et for dyrt mobiltelefonabonnement.

 • Tale, sms og datatrafik – hvor meget?
 • Skal den nye mobiltelefon være brugervenlig og nem at betjene?
 • Skal den nye mobiltelefon være smart designet, stor eller lille?
 • Skal mobiltelefonen kunne bruges som en mp3-afspiller?
 • Skal mobiltelefonen kunne bruges som en gps?
 • Skal der være kamera i din nye mobiltelefon?
 • Skal den nye mobiltelefon kunne gå på internettet?
 • Vil du kunne tjekke din e-mail via. den nye mobiltelefon?
 • Skal du kunne installere små programmer på din nye mobiltelefon?
 • Hvad må den nye mobiltelefon koste?

Tale, sms og datatrafik – hvor meget?

Næsten alle teleselskaber tilbyder i dag at du betaler et fast beløb for din taletid, sms brug og gps forbrug. Hvis du stort set kun bruger din nuværende telefon til kun at tale i, så kan det typisk ikke betale sig at betale et fast beløb, da taletiden er meget dyrere. Undersøg derfor først hvad du bruger nu af taletid, sms’er og trafik og hold det op imod teleselskabernes færdigpakker kontra deres separete priser på tale, sms og datatrafik.

Skal mobiltelefonen være brugervenlig og nem at betjene?

Som udgangspunkt kan det være en fordel at holde fast i den producent som man er vant til at bruge. Brugervenlighed har nemlig meget med vaner at gøre. Det vil sige at hvis du er vant til f.eks. Nokia eller Sony Ericsson, så kan det være en fordel at holde sig til at købe fra samme producent. Hvis du overvejer at købe en smartphone, siger man som tommelfingerregel at Apples iPhone er den mest brugervenlige men også den dyreste og at Android telefonerne er lidt mere for de nørdede.

Skal den nye mobiltelefon være smart designet, stor eller lille?

En mobiltelefon bør ligge godt i hånden og er du som mig, så skal den også passe ned i det rum ens taske har. Du bør også overveje om din nye mobiltelefon skal have et smart design, eller om det er vigtigere at den bare er funktionel? Typisk betaler du mere, hvis du gerne vil have et smart design.

Skal mobiltelefonen kunne bruges som en mp3-afspiller?

Hvis du hører meget musik til og fra arbejde, bør du overveje om din telefon skal kunne bruges som en mp3-afspiller? Hvis du gerne vil dette, skal du sikre dig at din nye mobiltelefon har en sådan funktion men også at der er plads nok til din musik. Dvs. at enten telefonen har over 1 Gigabyte hukommelse eller at den kan udvides med et hukommelseskort. Bemærk at nogle mobiltelefoner, der har en mp3-afspiller indbygget, ikke er optimeret til at afspille musik og bruger derfor meget strøm når man hører musik.

Skal mobiltelefonen kunne bruges som en gps?

Nogle af de nyere mobiltelefoner, bl.a. de nyere Nokia telefoner, iPhone og Android telefoner, kan bruges som vejviser/gps. De har enten kort indbygget eller man kan købe sig til et kort f.eks. i form af et kort. Vær opmærksom på at mobiltelefonen typisk bruger meget strøm, når den bruger kort funktionen, så skal du kører langt så sørg for at mobiltelefonen er sat til et strømstik, eller du har en ekstra strømforsyning med.

Skal der være kamera i din nye mobiltelefon?

Overvej om din nye mobiltelefon skal bruges til at tage billeder med. De fleste mobiltelefoner tager ikke ligefrem vildt gode billeder, selvom producenterne dog efterhånden er kommet langt efter det. Men det kan være rart hurtigt at kunne tage et situationsbillede, uden altid at skulle slæbe rundt med sit kamera i tasken.

Skal den nye mobiltelefon kunne gå på internettet?

De fleste nyere mobiltelefoner kan man gå på internettet med. Din nye mobiltelefon skal kunne gå på nettet hvis du vil tjekke mails på din mobiltelefon, surfe på nettet, se klip fra youtube.com, se film og meget andet. At din nye mobiltelefon kan gå på nettet kræver at du har et dataabonnement hos dit mobilselskab. Jeg vil tilråde at du ikke betaler pr. Mega data du bruger, men køber en datapakke med f.eks. 1 gigabyte data om måneden. At betale pr. Mega bliver hurtigt meget dyrt. Hvis mobiltelefonen har Wifi, er det også muligt at gå på nettet med mobiltelefonen ved at tilslutte mobiltelefonen til et trådløst net.

Vil du kunne tjekke din e-mail via. din nye mobiltelefon?

De fleste nyere mobiltelefoner har et indbygget e-mail program, som gør at du til enhver tid kan tilgå dine e-mails. Disse e-mail programmer kan være meget forskellige. Med nogen e-mail programmer kan du kun læse dine e-mails i en tekstversion og med andre kan du se den tilhørende grafik samt eventuelle vedhæftede filer. For at e-mail programmet kan fungere på din nye mobiltelefon, kræver det at du har et dataabonnent hos dit mobiltelefon selskab.

Skal du kunne installere små programmer på din nye mobiltelefon?

Hvis du gerne vil kunne spille små spil, se film, læse nyheder, gå på facebook og meget andet spændende skal du købe det der i dagligtale hedder en smartphone. En Smartphone er en telefon hvor det er muligt at installere små programmer (apps) som andre firmaer har lavet. Det kan f.eks. være rejseplanen, det meget berømte Angry Birds spil eller måske nyhederne fra TV2. Android, Windows og Apple iPhone typer af mobiltelefoner som går under kategorien Smartphones. De der dog meget forskellige og apps skabt til en type mobiltelefon kan ikke bare overføres til en anden mobiltelefon.

Hvad må den nye mobiltelefon koste?

Inden du køber en ny mobiltelefon, er det en god ide at beslutte dig for hvor meget du vil betale for en ny mobiltelefon. En ny mobiltelefon kan typisk fås fra en kr. 200,-. Beslutter du dig fra starten af hvor meget du vil betale for en ny mobiltelefon, kan dette være med til at begrænse fristelsen for at købe en dyr telefon, hvor du alligevel ikke bruger halvdelen af det den kan.

2 thoughts on “Overvejer du at købe en ny mobiltelefon?

 1. Først og fremmest vil jeg gerne sige tak for en utrolig gennemgående artikel om mobiltelefoner 🙂
  Jeg har dog længe undret mig over noget. Ved du, om det bedst kan betale sig at købe en mobiltelefon på afbetaling, med abonnement eller låst op?

  1. Hej Anne

   Beklager den frygtelige lange svartid.

   Jeg oplever stadig at det er billigst at købe en mobiltelefon med abonnement, da den samlede udgift for mobiltelefon+abonnement i bindingsperioden ofte svare nogenlunde til den pris man skulle have betalt for mobiltelefonen alene.

   Men når det er sagt, så er det yderst vigtigt at man får set sig for og altid holder den samlede pris for mobil+abonnement op imod mobiltelefonen uden abonnement. Derudover er det abonnement der typisk følger med ofte meget dyrt. Så når mobiltelefonen er afbetalt, så se på det forbrug du har haft i perioden og tilpas dit abonnement så det passer til dit behov.

   Maja

Der er lukket for kommentarer.