10 ting du bør overveje før du køber en bærbar pc

Bærbar pcDet er ikke nemt at gennemskue hvilken bærbar pc der er bedst, når man skal investere i en. Denne guide hjælper dig med at få afdækket dit behov, så du føler dig godt rustet til at gå ud og købe din nye bærbare pc.

 

 

Før du køber en ny bærbar pc, bør du overveje disse 10 ting:

  1. Hvad skal pc’en bruges til?
  2. Hvor skal den bruges?
  3. Hvor lille/stor må skærmen være?
  4. Hvor meget vil du gemme på din pc?
  5. Hvilken prisklasse må den ligge i?
  6. Hvilket styresystem vil du benytte?
  7. Hvilke programmer skal du bruge?
  8. Hvilke sikkerhedsprogrammer følger med pc’en?
  9. Vedligeholdelse af pc’en.
  10. Blære effekten.

Hvad skal du bruge pc’en til?

Før du begiver dig ud for at købe en ny pc, bør du få fastlagt hvad du vil bruge din pc til. Skal den bruges til store spil, tunge grafik programmer, se film, brug af office programmer, surf på internettet eller tjek af mails. Det skyldes at det er spild af penge at købe en dyr bærbar, med et 3D grafikkort og en hurtig cpu, hvis pc’en kun skal bruges til tekstprogrammer, være på internettet og tjek af mails. På den anden side, hvis du har et ynglingsspil af den store slags, skal pc’en selvfølgelig kunne klare dette.

Hvor skal den bruges?

Hvor ”bærbar” skal din nye pc være? Er det en du kun bruger hjemme, eller tager du den med på arbejde, i skole, til forelæsning, på rejse eller lignende. Hvis det er en du skal slæbe meget rundt på, skal den helst være lille og let. Er det derimod en som kun skal bruges hjemme, men måske bare skal kunne slæbes ud i køkkenet gør det måske ikke noget at det ikke lige er den dyre lette model.

Hvor lille/stor må skærmen være?

Skal du arbejde med grafik eller spille store spil, bør den bærbare pc ikke være mindre end 15”. Skal du bare bruge bærbaren til at skrive dokumenter på, tjekke mails og surfe på, behøver den ikke at være så stor. Vælg en hvor du føler det er nemt at overskue hvilke programmer du gerne vil have på pc’en.

Hvor meget vil du gemme på din pc?

De fleste os har musik, ferieminder og dokumenter vi gerne vil gemme på vores pc. Alt efter hvor meget du har af dette, skal du sikre at der nu også er plads til det. En harddisk på 250 GB er rigeligt for de fleste, men har du meget musik, mange billeder og videoer kan en større harddisk anbefales. De fleste bærbare pc’er har i dag 500 GB eller mere.

Hvilken prisklase må den ligge i?

En bærbar pc mister hurtigt sin værdi, pga. den hurtige udvikling. Derfor vil det som udgangspunkt aldrig kunne betale sig at betale for den helt nye og typisk dyre udgave, bare for at være med på moden en måned eller to. Overvej derfor at købe modellen før eller vent til prisen er faldet, på den pc du gerne vil have.

Hvilket styresystem vil du benytte?

Man taler typisk om to styresystemer, nemlig Microsoft’s Windows og Apple’s Mac. De to styresystemer er meget forskellige og det er en smagssag om man er til det ene eller andet styresystem. Pga. systemernes forskellighed kan programmer som kan køre på det ene system ikke køre på det andet. Så med mindre du er en garvet bruger som gerne springer ud i nye ting, så anbefaler jeg at du holder dig til det styresystem som du er vant til at bruge. Så kan du også nemmere overfører dine dokumenter og billeder til din nye pc.

Hvilke programmer skal du bruge?

Overvej hvilke programmer du skal bruge og undersøg om disse er med på den nye bærbar pc. Tit kan man forhandle sig frem til at få f.eks. office pakker med, uden at skulle betale ekstra, hvis disse ikke er præinstalleret på pc’en. Vær også opmærksom på at nogen firmaer kun ligger prøveversioner af officepakker på den bærbare pc.

Hvilke sikkerhedsprogrammer følger med pc’en?

På de fleste bærbare pc’er følger der sikkerhedspakker med fra McAfee eller Norton. Hvis der ikke følger et med, rådes du til at købe et da disse sikkerhedsprogrammer kan beskytte dig mod virus, hackerangreb og spammails.

Vedligeholdelse af pc’en

Alle opdager at efter et stykke tids brug af pc’en, begynder den at virke træg og kører langsommere. Det skyldes ikke at din pc er ved at gå i stykker eller pludselig er blevet for gammel, men at den trænger til en vedligeholdelse så programmer der ikke bruges bliver slettet eller fjernes fra opstart. Hvis man er en garvet bruger kan man selv foretage disse vedligeholdelser. Man kan også købe programmer så som TuneUp og PC Slowfighter, der automatisk daglig rydder op på sin pc.

Blære effekten

I dag kan man få bærbare pc’er som kan blinke med forskellige farver, have udskiftelige covers, fingerscanner, være ultra tynde osv. Overvej hvor vigtigt det er at din pc har en blære effekt og om du vil betale for dette.