Hvad er en pc’s processor, ram og hukommelse ?

Indhold i en pcDet kan være svært at gennemskue alle de tekniske termer, når man skal købe en pc i dag. Denne guide giver dig en kort forklaring over de mest brugte termer.

Når sælgeren slynger ud ”hvor meget RAM skal pc’en have”, eller man sidder på en hjemmeside og læser de tekniske termer igennem for en pc, kan det være svært at gennemskue hvad de egentlig betyder og om pc’en vil kunne dække ens behov. Nedenstående er de mest benyttede termer remset op, med en lille forklaring.

Processor

En processor er hjernen i din pc. Det er den som beregner alle ting du får vist eller beder din pc om at gøre. Processoren bliver også kaldt for en CPU som står for ”Central Processing Unit”. Dens hastighed måles i hertz og fås i dag i Gigaherts (betegnet GHz). Jo højere pc’ens GHz er, jo hurtigere kan den i princippet arbejde. Der findes mange forskellige typer af cpu’er, hvor de mest kendte er Intel og AMD.

Harddisk

En harddisk er der hvor du gemmer dine filer, billeder mm, for senere at kunne hente dem frem igen. På harddisken gemmes også alle dine programmer. Enhederne man taler om i dag er Gigabyte og Terabyte hvor 1 Terabyte svarer til 1000 Gigabyte. Jo større en harddisk er, jo mere plads er der på den.

Hukommelse

RAM (Random Access Memory) er en pc’s arbejdsområde og omtales som pc’ens hukommelse. RAM er hurtigere at læse og skrive fra end en harddisk, og bruges derfor til at lagre data som processoren skal arbejde med. Jo mere RAM en pc har installeret, jo hurtigere kan processoren kører. RAM har dog den ulempe at det kun er et midlertidigt arbejdsområde. Det betyder at når du slukker din pc, så forsvinder alt som var lagret i hukommelsen.

Operativsystem

Operativsystemet, også kaldet styresystemet, er det program der styre pc’ens processor, hukommelse og alle enheder så som din harddisk. Uden et operativsystem kan du derfor ikke bruge din pc. De mest kendte er Microsoft Windows, Apple Mac og Linux. De er alle tre meget forskellige og er man nybegynder anbefales det at man bruger det operativsystem man er vant til. Bemærk at hvis man har programmer til et styresystem, vil disse ikke virke på et andet styresystem.

Grafikkort

Grafikkortet er den enhed i din pc som gør at du kan se tingene på din skærm. Grafikkort i dag har typisk deres egen processor og egen hukommelse, så de ikke er afhængige af pc’ens egen processor og hukommelse. De findes også som 3D kort. De mest kendte producenter er AIT, Nvidia og Intel. Har du grafiktunge programmer eller spil, skal du sikre dig at grafikkortet nu også er stærk nok til at kunne afvikle programmet.

Lydkort

Lydkortet er det der håndtere alle lyde du hører eller indspiller på din pc. Er der et lydkort er der typisk også indbygget højtalere i pc’en og ellers kan disse købes separate.

Netværkskort (trådløst netværk)

Et netværkskort er det der gør at du kan forbinde din pc til et netværk og på denne måde komme på internettet. I dag har alle bærbare pc’er et netværkskort som også er trådløst, hvilket betyder at du ikke behøver et kabel for at koble din pc til internettet. Er du meget på farten og har brug for at være på internettet hele tiden, kan du investere i mobilt bredbånd, som er et lille USB modem man kan sætte i pc’en. Nogle bærbare pc’er har mobilt bredbånd indbygget.

Optisk drev

Optisk drev er betegnelsen for CD, DVD og Blu-ray drev. Det er ikke alle optiske drev som tillader at man kan gemme/brænde data ned på en disk. Man bruger betegnelsen R for at indikere at man kan læse fra en disk og W for at indikere at man kan skrive/gemme på en disk. Dvs. at hvis der står DVD R/W, betyder det at det optiske drev kan læse og skrive på en DVD disk.

Porte

Porte er de tilslutningsmuligheder du har til pc’en. Det kan f.eks. være en USB, HDMI eller firewire. Man bruger dem til f.eks. at forbinde sit tastatur, mus, telefon, kamera, ekstern harddisk eller en helt femte ting til pc’en. Alle nyere pc’er har USB porte og de fleste også en eller flere HDMI porte.

Webkamera

Webkamera er et lille kamera som er indbygget i stort set alle bærbare pc’er i dag. Det kan dog også købes som en ekstern enhed. Det bruges typisk til at videochatte med andre.

Mus/Pad

En mus eller en pad er et pegeværktøj. Disse gør at du kan flytte rundt med en lille pil (også kaldet en curser) på skærmen og pege på programmer eller funktioner og derefter klikke på dem for at aktivere dem. Det gør det nemt at navigere rundt på en pc, med mindre man er god til genvejstaster.